11 Temmuz 2018

Gebelik Kusması (Hiperemezis Gravidarum) Nedir?

Hiperemezis Gravidarum (Gebelik Kusması) Nedir?

Gebelik kusması tüm gebelerin %50-90’ında görülebilir ancak şiddetli gebelik kusması olan Hiperemezis Gravidarum %0,3-2 sıklıkla görülür. Hiperemezis Gravidarumun bir diğer tanımı da gebelik öncesi kilosunun %5 kaybına yol açan gebelik kusmasıdır.

Gebeliğin 5-6. haftasında başlar, 9. haftada en şiddetli düzeye ulaşır ve 16-20. haftada genelde kaybolur. %5’inde doğuma kadar devam edebilir.

Genç yaş, ilk gebelik, migren, ikiz gebelik, gastrit ve reflü gibi mide hastalığı, gebelik öncesi vitamin kullanmayan gebeler Hiperemezis Gravidarum açısından riskli grubu oluşturur. Ayrıca gebenin annesinde veya kız kardeşinde bu öykü varsa 3 kat daha sık görülür.

Psikolojik faktörler, gebelik hormonları, mide ve bağırsak sistemi hareketlerinde yavaşlama ve enfeksiyonları, vitamin eksikliği, tiroid bezi hastalıkları hiperemezis gravidaruma neden olur.

Tanıda klinik belirtiler, kan testleri ve idrar testi yapılır. Tedaviye yanıt alınamayan gebelerde tüm karın ultrasonu gibi daha detaylı tetkikler gerekebilir.

Tedavide öncelikle diyet, tetikleyici faktörlerden kaçınma önerilir. Başlıca protein ve karbonhidratlardan oluşan, beraberinde az miktarda sıvı alınan, küçük ancak sık aralı porsiyonlarla beslenilmelidir. Yağsız, baharatsız, kokusuz, soğuk gıdalar, kakaolu yiyecekler tercih edilmelidir. Çubuk kraker, galeta ve beyaz leblebi gibi atıştırmalıklar önerilir. Zencefil çayının rahatlatıcı etkisi vardır.

Diyete ek olarak zencefil içeren ilaçlar, vitaminler ve mide ilaçları eklenebilir. Bunlara rağmen şiddetli gebelik kusması devam ederse bulantı ilaçları reçete edilebilir. İlaçla tedavinin yetersiz kaldığı gebelerde serum tedavisi için hastaneye yatırılabilirler.

Op. Dr. Yeliz ATİK

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uzman kadromuz sorularınızı yanıtlıyor.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
1
Merhaba, bilgi almak istiyorum.
Merhaba, bilgi almak istiyorum.