Anne Sütüne Dair Sıkça Karıştırılan Doğrular ve Yanlışlar


ANNE SÜTÜNE DAİR SIKÇA KARIŞTIRILAN DOĞRULAR VE YANLIŞLAR

Yanlış: Süt iç ki sütün olsun.

İnsan, başka bir memelinin sütünü içen tek canlıdır. Diğer memeliler süt içmemelerine rağmen yavruları için süt üretebilirler. Yani aslında süt üretmek için süt tüketmeye gerek yoktur.

Fakat emzirme döneminde annenin kalsiyumdan zengin beslenmesi gerekir ve kalsiyum süt ve süt ürünlerinde oldukça bol miktarda vardır. Süt ve süt ürünü tüketemeyen anneler brokoli, biber ve ıspanak gibi besinlerden de kalsiyum alabilirler veya besin takviyesi ile destekleyebilirler.

Doğru: Emziren anne sık acıkır ve susar.

Süt üretimi için vücut yüksek miktarda bir enerji harcar. Bu nedenle emziren anneler daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Ekstra almaları gereken enerji kişiden kişiye göre değişmektedir ve bebeğin yaşı, mama takviyesi yapılıp yapılmadığı, annenin vücudundaki yağ yüzdesi ve fiziksel aktivitesine göre belirlenir. Fakat bu enerji ihtiyacı sağlıklı karbonhidrat ve proteinlerin az miktarlarda artırılmasıyla bile sağlanır. Şekerli besinlere yönelmek doğru ve sağlıklı değildir.

Pek çok anne emzirirken susar, özellikle bebek henüz küçükse. Her bir emzirmede annenin yanında büyük bir bardak su bulundurması iyi olacaktır fakat çok aşırı miktarda su içmek süt yapımını artırmadığı gibi rahatsızlık da verir.

Yanlış: Anne sütü, direkt olarak annenin tükettiği besinlerden üretilir.

Süt, annenin meme dokusunda üretilir. Süt üretimi için gerekli maddeler annenin kanından sağlanır.

Anne bir yemek yediğinde, besinler sindirim sisteminde yapı taşlarına ayrılır. Ortaya çıkan moleküller dolaşım sistemi tarafından emilerek kana karışır, meme dokusuna ulaşır ve ince kılcal damarlar sayesinde süt yapan hücrelere girerler. Bu geçişe difüzyon adı verilir. Difüzyon aynı zamanda annenin kullandığı ilaçların veya başka yabancı maddelerin de nasıl anne sütü vasıtasyıyla bebeğe geçtiğini açıklar fakat bu maddelerin ne kadarının süte geçeceği pek çok faktörden etkilenir.

Difüzyon aynı zamanda antikor gibi bebek sağlığına destek olacak maddelerin de süte geçmesini sağlar. Yani sütün içeriği annenin yaşamı ile ilgili birçok etmene göre değişiklik gösterir.

Doğru: Bazı besinler anne sütünün tadını değiştirir.

Sarımsak, acı biber, soya sosu gibi güçlü aromalara sahip besinler sütün tadını değiştirebilirler. Bu durum bebeğin doğduğu ailenin damak tadına aşina olmasını sağlar. Sütün tadını bozar endişesiyle bu besinlerin anne beslenmesinden çıkarılmasına gerek yoktur çünkü aslında bebek bu tatlara aslında anne karnında aşina olmaya başlamıştır.

Yanlış: Vegan beslenen annelerin bebeklerini emziremediği söylenir. Vegan beslenme anne sütünü etkiler mi?

“İdeal” beslenme kavramı farklı ailelere, kültürlere, ekonomik durumlara, dinlere ve ayrıca farklı mevsimlere göre değişebilir. Ancak neredeyse her zaman, dünyanın her yerinde, yoksunluk durumlarında bile anneler bebeklerinin sağlıklı büyümesine yardımcı olan süt üretirler.

Vegan diyetler bazen B12 Vitamini açısından düşük olabilir ve B12 vitamini seviyenizi nasıl yüksek tutacağınızı bilmek önemlidir. Bunun için diyetisyen yardımında bir beslenme programı oluşturulması yararlı olacaktır.

Yanlış: Annede gaz yapan yiyecekler bebeğinizde aynı şekilde gaz oluşturur ve onu huzursuz eder.

Bazen bir anne brokoli ve lahana gibi yiyeceklerin kendisinde gaz yaptığını fark eder. Bağırsaklarda oluşan gaz ve kan dolaşımı arasında hiçbir bağlantı yoktur. Sütün memede annenin kanındaki besin maddelerinden oluştuğu düşünüldüğünde, annenin gazının süt yoluyla bebeğe geçmesi mümkün değildir.

Bununla birlikte, besinler sindirildiğinde bazı proteinler kana ve dolayısıyla anne sütüne geçebilir. Bazı bebekler spesifik proteinlere karşı hassasiyet göstermekte ve bu durum gaz ve huzursuzluk ile sonuçlanmaktayken, bazı bebekler bundan etkilenmezler.

Bu nedenle bebeklerde gaz ve huzursuzluk her zaman annenin yediği yemekle ilgili olmayıp başka nedenlerden de kaynaklanabilmektedir.

Yanlış: Bebeğinizi emzirmek için spesifik bir besin tüketmelisiniz.

Emziren bir anne, süt üretmek veya sütünü artırmak için herhangi spesifik bir besine ihtiyaç duymaz. Süt arz talep üzerine üretilir ve üretilen sütünün miktarı bebeğin memeyi ne kadar emdiğine (veya pompa ile memenin ne kadar sağıldığına) göre değişir.

Düşük süt üretiminin fiziksel veya fizyolojik bir nedeni olmadıkça, emziren annene yerse yesin bebeği için yeterli süt üretebilecektir.

Emzirme döneminde mutlaka yenilmesi gereken belirli bir yiyecek yoktur.

Uzman Diyetisyen Beyza GEÇER
Kaynak: La Leche Laegue GB


Getat Polikliniği

  • Dolgu Enjeksiyonları
    • Nazolabial Dolgu
    • Burun Dolgusu
    • Dudak Dolgusu
  • Mezoterapi
    • Cilt Gençleştirme, Sıkılaştırma (somon DNA)
    • PRP
    • Göz Çevresi Mezoterapisi
    • Boyun, Dekolte Kırışıklık Giderici Mezoterapi
  • Ozon Tedavisi
  • Glutatyon + C Vitamini

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
1
Merhaba, bilgi almak istiyorum.
Merhaba, bilgi almak istiyorum.