12 Haziran 2018

Klasik Tüp Bebek Kimlere Uygulanır?

1- Polikistik over sendromu nedeniyle gebelik elde edemeyen çiftlerde kadının vücut kitle endeksi >30 ise öncelikle kilo kontrolü, diyet ve egzersiz önerilir. Adet düzeni sağlanamazsa 6-12 ay yumurtlama tedavisi önerilir. Gebelik elde edilemezse 3 ay aşılama tedavisi uygulanabilir. Tedavilere rağmen gebelik elde edilemezse klasik tüp bebek tedavisi son seçenek olarak uygulanır.

2- Sebebi açıklanamayan infertilite nedeniyle gebelik elde edilemeyen çiftlerde 2 yıl bekleme önerilmektedir. Bekleme döneminde gebelik elde edilemeyen çiftlere 3-4 ay aşılama tedavisi önerilebilir veya doğrudan tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

3- Tek tüpte tıkanıklık varlığında öncelikle 3-6 ay aşılama tedavisi önerilir. Aşılama tedavisi ile gebelik elde edemeyen çiftlere veya her iki tüpte tıkanıklık varlığında tüp bebek tedavisi önerilir.

4- Daha önce tüpleri bağlatma ameliyatı geçiren ve sonrasında gebelik istemi olan kadınlara mikrocerrahi ile tüplerin açılması ameliyatı uygulanabilir ancak dış gebelik riskine yol açmaktadır. Bu çiftlere doğrudan tüp bebek uygulanabilir.

5- Rahim ve rahim ağzında anatomik problemler nedeniyle gebelik elde edemeyen çiftlere tüp bebek önerilir.

6- Hafif Endometriozis varlığında 3 ay aşılama tedavisi ile gebelik elde edemeyen çiftlere ve ciddi Endometriozis varlığında tüp bebek tedavisi önerilir.

7- Sperm tahlilinde hafif hareket ve sayı azlığı nedeniyle 3-6 ay aşılama tedavisine rağmen gebelik elde edemeyen çiftlere veya ciddi hareket ve sayı azlığı ve sperm kanallarında tıkanıklığı olan çiftlere tüp bebek tedavisi önerilir.

8- Kadında azalmış yumurtalık rezervi ve ileri yaş (38-40 yaşından büyük) varlığında diğer tedavi yöntemlerinde başarı düşük olduğu için tüp bebek tedavisi önerilir.

9- Kanser tedavisi veya ameliyatı olmadan önce yumurta veya embriyo saklanması amacıyla tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

10- Ailede bilinen genetik geçişli, tekrarlayan düşüklere neden olan veya çocuğun zihinsel ve bedensel sağlığını ileri derecede etkileyecek olan hastalığın genetik olarak tanısı mümkün ise sağlıklı embriyonun PGD/PGS yöntemleri ile seçilmesi tüp bebek yöntemi ile mümkün olabilir.

Op. Dr. Yeliz ATİK

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uzman kadromuz sorularınızı yanıtlıyor.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
1
Merhaba, bilgi almak istiyorum.
Merhaba, bilgi almak istiyorum.