2 Ekim 2017

1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası

Emzirirken oluşabilecek pek çok sorunun nedeni emzirme tekniğinin hatalı olmasıdır. Her kadın gerek gebeliğinde gerekse doğumdan sonra emzirmeyi mümkün kılacak farklılaşmaları yaşar. Bu istem dışıdır. Tabiat tarafından garanti altına alınmıştır. Her anne kendisine ve sütüne güvenmelidir. Bebek mümkün olan en kısa zamanda emzirilmeye başlatılmalıdır. Annenin memesinde süt olmaması emzirmeye engel değildir. Doğumdan sonraki ilk günlerde anneler memelerini boş hissedebilirler. Bu dönemde anne memesi tarafından sadece “ kolostrum ” denilen özel bir süt üretilir, memeye süt gelmesi, göğüslerde dolgunluk genelde ikinci günden sonra başlar. Bazen bir haftaya kadar uzayabilir. Bu süreyi kısaltmak içi doğumdan sonra en kısa zamanda ve sık sık emzirilmelidir. İlk hafta bebeğinizin yeterli anne sütü aldığını gösteren bulgular şunlardır:

  • Bebek doğumdan sonra doğum ağırlığının %10’dan daha fazlasını kaybetmemelidir.
  • Bebek ikinci haftada doğum ağırlığına ulaşabilmelidir.
  • Bebek 24 saat içinde 10-12 defa emzirilmelidir.
  • Bebek 24 saat içinde bezine 6-8 defa idrar yapmalıdır.
  • Bebek 24 saat içinde en az iki defa kaka yapmalıdır.
  • Bebek haftada 120 – 240 gram kilo almalıdır.

Anne sütünün bol olması için bir diğer çok önemli konu ise annenin kendisine ve sütüne güvenmesidir. Çevrenin de anneyi doğru yönlendirmesi ve desteklemesi gerekir. Ama her anne ilk aylarda az ya da çok benzer çelişkiler ve endişeler yaşar. Bilgilenmek anneyi güçlü ve kararlı kırar. Emzirme süresi bebeklerde değişebilir. Genelde bebeğin, annesinin memesini 15-20 dakika emmesi yeterlidir.

Bu süre koşullarda yarım saate kadar uzatılabilir. Başarılı bir emzirmede annenin bebeği doğru pozisyonda tutup emzirmesi çok önemlidir:

  • Anne emzirirken rahat bir pozisyonda olmalıdır.
  • Bebeğini rahat bir şekilde kucaklamalıdır.
  • Anne emzirirken kolunun altına yastık koyarak bebeğin ağzı ve yanağının memeye yaklaşması sağlanmalıdır.
  • Bebek hangi memeyi emecekse annenin o koluna yatırılmalıdır. Böylece bebeğin yüzü ve karnı anneye dönmüş olacaktır.
  • Emerken bebeğin başı vücuduna göre daha yukarıda olmalıdır.
  • Bebeğin ağzı tam olarak açılmalı, bebek meme başını tamamen ağzına almalıdır.
  • Bebek yavaş ve güçlü emerek düzenli aralarla yutuyor olmalıdır. Aksi halde bebek sinirlenir ve emzirme başarısız olur.

Bebek uygun pozisyonda memeyi tutmaz ise meme başı yaraları oluşur. Bebekler özellikle ilk ay içinde olmak üzere günde en az 10-12 kez emzirilmelidir. Bebekler her istediklerinde emzirilir. Emzirme arası 2-3 saat olabilir ama hiçbir dönemde 4 saat den uzun olmamalıdır.

Bebeğin öğünde bir veya iki memeyi de emip emmeyeceği koşullara bağlı olarak belirlenecek bir konudur. Eğer anne bir öğünde her iki memeyi de emzirmiş ise bundan sonraki öğünde daha önce az emzirdiği memeden başlanmalıdır.

Bebeğin anne sütü aldığı dönemde büyümesinin kilo alımının takip edilmesi sütün yeterliliğinin değerlendirilmesi açısından çok önemlidir.

Bebek annenin bir memesini tamamen boşalttıktan sonra hala emmek istediğini hissettirirse anne diğer memesini de emzirmelidir. Memenin tamamen boşaltılması sütün bol olması için çok önemlidir.

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uzman kadromuz sorularınızı yanıtlıyor.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
1
Merhaba, bilgi almak istiyorum.
Merhaba, bilgi almak istiyorum.