6 Aralık 2018

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Denenebilir?

Tüp Bebek Tedavisinden Oluşan Gebeliklerde Gebelik Komplikasyonları Farklı Mıdır?

Aslında tüp bebek gebelikleri normal gebelikler gibi izlenir ve doğumları gerçekleştirilir.

Yine de tüp bebek gebeliklerinde ilk 3 ayda daha çok vajinal kanama gerçekleşmektedir. Yine bu dönemde gebeliğin düşükle sonlanması tüp bebek gebeliklerinde biraz daha fazladır. Ayrıca anne yaşının artmasına paralel olarak düşük oranları artmaktadır. Bu tüp bebek tedavisinde olduğu gibi doğal yolla elde edilen gebeliklerde de benzer şekilde gerçekleşmektedir.

Erken doğum da tüp bebek gebeliklerinde biraz daha çok izlenmektedir. Bunun nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Gebeliğin 18-22. haftasında vajinal ultrasonla rahim ağzı uzunluğu ölçümü erken doğum riskini bir miktar öngörebilmektedir. Rahim ağzı uzunluğu kısa olan olgulara vajinal yoldan progesteron hormonu kullanması erken doğum riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Gerek düşüklerin gerekse de erken doğumların önemli bir kısmı çoğul embriyo transferi nedeniyle gerçekleşmektedir. İkiz gebeliklerde hem düşük hem de erken doğum daha çok gerçekleşmektedir. Ülkemizdeki mevzuat iki taneden fazla transfere izin vermemektedir. Bu da erken doğum oranlarının ve buna bağlı yoğun bakım gereksinimi, yeni doğan bebek ölümü, sekel kalması gibi risklerin artmasına engel olmaktadır.

Sonuç olarak olası gebelik komplikasyonları tüp bebek yönteminin kullanılmasına engel oluşturmamaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Denenebilir?

Kadın ve erkeğin yaşları, muayene ve laboratuar bulguları ile korunmama süreleri dikkate alınarak öncelikle diğer yöntemlerle gebelik elde edilmeye çalışılmalıdır. Zaman kaybetmenin riskli olduğu durumlarda ise mümkün mertebe erken tüp bebek tedavisi yapılması önerilmektedir.

Tüm yöntemlerde ve doğal hayatta da olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de her tedavi ayında gebelik elde edebilmek mümkün değildir. Başarısızlık durumunda öncesinde yapılması gereken özel bir uygulama söz konusu değilse 1 adet döngüsü ara verildikten sonra yeni bir tüp bebek denemesi yapılabilir.

Tüp bebek ilaçlarının kullanımıyla yan etki oluşumu söz konusu değilse, gebe kalmak kadının sağlığını tehdit etmiyorsa tüp bebek tedavisinin uygulanma sayısıyla ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak tekrarlayan tedavilerde toplam gebelik elde etme oranı artsa da tedavi ayı başına gebelik oranı düşmektedir.

Ancak bazen sperm yetersizliğine, bazen de yumurta yetersizliğine bağlı olarak tedaviden başarı elde edilmesi beklenmiyorsa tekrar denemelerden kaçınılmalıdır.

Op. Dr. İsmail KÜÇÜKERDOĞAN

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uzman kadromuz sorularınızı yanıtlıyor.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
1
Merhaba, bilgi almak istiyorum.
Merhaba, bilgi almak istiyorum.