tüp bebek tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek tedavisinde yüksek başarıyı ilke edinen hastanemiz tecrübeli doktor, hemşire ve sağlık personelimizle 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.


Deneyimli Tüp bebek ekibimiz infertililte nedenlerinin ortaya konulması, infertilite nedenine yönelik tedavi seçilmesi,tüp bebek aşamalarında hastaların aydınlatılması,tüp bebek ve genetik alanında tüm yenilikler kullanılması, tüp bebek alanında güncel yaklaşımların benimsenmesi, tüp bebek uygulamalarında en yüksek başarı oranlarına ulaşılması ve hasta memnuniyetinin en yüksek düzeyde tutulması prensiplerini hedeflemiştir.  

İnfertilite bir çiftin 12 ay boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edememesidir ve tüp bebek yöntemi infertilite tedavisindeki son aşamadır. Tüp bebek, IVF (in vitro fertilizasyon) ve İCSİ (İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu) tekniklerinden oluşmaktadır. Tedavide kadından alınan yumurtalarla erkekten ejakulattan veya cerrahi olarak elde edilen spermlerin laboratuar ortamında bir araya getirilmesi ve döllenme sonrası oluşan ve laboratuar şartlarında geliştirilen embriyoların rahim içerisine transfer edilmesidir. Üreme çağındaki çiftlerin %15’inde infertilite problemi gözlenir ve bu çiftlerin %20’sinde tüp bebek yöntemine ihtiyaç duyulur.  İnfertil çiftin değerlendirilmesinde çiftin kendiliğinden gebelik şansı olup olmadığı belirlenir ve tedaviye ihtiyaç duyarsa öncelikle basit yöntemler denenir. Basit tedavi yöntemleriyle gebelik şansı olmayan veya bu yöntemlerle gebelik elde edilemeyen çiftlerde tüp bebek yöntemi uygulanır. Tüp bebek tedavisi programına alınan hastalarda ek sistemik hastalıkların varlığı ve bulaşıcı enfeksiyonlar kan tahlilleri ile araştırılır. Tedavinin sonucunu olumsuz yönde etkileyebilecek rahim, tüp ve yumurtalık kaynaklı problemler araştırılıp, çözümlenir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANIR?

Tüp bebek veya mikroenjeksiyon tüplerin tıkanık veya anormal olması, karın içi yapışıklıkların bulunması, yumurtlama bozukluğu ve azalmış yumurtalık rezervi varlığında, erkekte sperm olmaması, sperm sayısının ve hareketliliğinin az olması, sperm morfolojisinin bozuk olması durumlarında ve açıklanamayan infertilite olgularında uygulanır.

TÜP BEBEK İŞLEMİNİN AŞAMALARI NELERDİR?

Normal şartlarda kadın yumurtalığında ayda bir yumurta gelişmektedir.  Tüp bebek tedavisinde Kontrollü Ovarian Hiperstimülasyon (KOH) denilen yumurtalıkları uyarıcı hormonal ilaçlar kullanılarak yumurtalıklardan aynı siklusta (adet döngüsü) birden fazla ve kaliteli yumurta elde etmek amaçlanır.  Tüp bebek uygulamasında, adet periyodunun 3. gününde yumurtalıklardaki yumurta sayısı, hormon düzeyleri ve infertilite sebebine göre hangi tedavi planı uygulanacağına karar verilir. Buna göre adetin 21. günü veya adetli iken hormonal tedaviye başlanır. Belirli aralıklarla ultrason cihazı ile yumurtanın içinde bulunduğu kesecik olan folikül gelişimi kontrol edilir. En az 3 adet folikül 17-18 mm’ye ulaştığında halk arasında çatlatma iğnesi olarak bilinen 10000 ünite HCG (Human Chorionic Gonodotropin) enjeksiyonu yapılır. Bu esnada rahim içi (endometrium) kalınlığı da en az 7 mm olmalıdır. Çatlatma iğnesinden 34-36 saat sonra anestezi altında ve ultrason eşliğinde yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurta toplama işlemi sonrası hormonal dengenin korunması için tedaviler başlanır. Elde edilen yumurtalar gelişimlerine göre laboratuar ortamında bir süre bekletildikten sonra döllenmeye hazır hale gelir. Kadından oositlerin toplandığı esnada erkek de sperm örneği verir. Sperm alınması içn en ideal yöntem mastürbasyondur. Semende canlı sperm bulunamayan kişilerden ise cerrahi olarak sperm alınır. Eğer IVF planlanıyor ise bir yumurta başına 20.000 sperm aynı ortama konularak döllenmesi beklenir. Erkek faktörü ve nedeni açıklanamayan infertilitede ise İCSİ yöntemi ile sperm yumurta içine enjekte edilir.  Elde edien embriyoların uygun laboratuar koşullarında 2-5 gün gelişimi takip edilir. En hızlı büyüyen ve gebelik sağlama açısından en yüksek potansiyele sahip olan embriyo veya embriyolar transfer için seçilir. Ultrason eşliğinde yumuşak kateter ile rahim içine embriyo transferi yapılır. Diğer iyi kalitedeki embryiolar dondurularak daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir. Transfer sonrasında 30 dakika süre ile yatak istirahati uygulanır. Daha uzun süreli istirahatin sonuçlar üzerine etkisi olmadığı bilinmektedir. Transferden sonraki 12. günde kanda gebelik testi olan beta-hCG ölçümü yapılır. Sonuç olarak tüp bebek tedavisinde size ait yumurta ile eşinize ait sperm laboratuar ortamında döllenerek sizin genlerinizi taşıyan bebek rahminize yerleştirilir.


Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.