Meningokok enfeksiyonu, tarih boyunca dünyanın tüm bölgelerinde tekrarlayan salgınlara neden olan ve en çok korkulan enfeksiyonlardan biri olmuştur.
Meningokok enfeksiyonu, çok hızlı ilerleyen ve doku kaybı ile karakterize olan ağır ve ölümcül hastalığa yol açabilir. Meningokok, tüm dünyada çocuk ve erişkinlerde menenjit ve kan iltihabının en sık nedenleri arasında yer almaktadır.
Dünya genelinde her yıl 500 bin ağır meningokok hastası ve yaklaşık 50 -150 bin ölüm görülmektedir. Hastalık dünyanın her yerinde görülebilmektedir.
Hastalık geç kış ve erken ilkbahar döneminde en sık görülmektedir.
Hastalık, insandan insana solunum yoluyla bulaşmaktadır. Meningokok enfeksiyonları gelişmekte olan ülkelerde genellikle 2 yaşın altında, endüstrileşmiş ülkelerde ise 10 yaşın üzerinde sık görülür.
Bazı insanlar ağır meningokok hastalığı için daha fazla risk altındadır. Bunlardan en önemlisi yaştır ve 1 yaşından küçük bebeklerde ve 15-24 yaş arasındaki ergen ve genç erişkinlerde hastalık daha fazla oranda görülmektedir.
Meningokok hastalığına yatkınlık yaratan diğer faktörler; aşırı kalabalık ortamlarda yaşama (yatılı okullar ve askeriye), yoksulluk, sigara içmek veya sigaraya maruz kalmak, özellikle influenza başta olmak üzere viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmek, kış ayları ve yeni bir topluma taşınmak sayılabilir.
Meningokok hastalıklarından korunma için polisakkarid aşılar geliştirilmiş, daha sonra bu aşıların hem etkinliğinin yetersiz olması hem de 2 yaşından küçük çocuklarda kullanılamaması nedeniyle konjuge meningokok aşıları geliştirilmiştir.
Şu ana kadar bebek, çocuk ve erişkinlerde uygulanmak üzere lisans almış 3 çeşit dört bileşenli (A/C/W135/Y) konjuge meningokok aşısı vardır ve ülkemizde de bulunmaktadır.
1- MenACWY-DT konjuge aşısı (Menactra®): Dünyadaki ilk konjuge dört bileşenli meningokok aşısıdır. İki yaşından büyüklerde tek doz, 9-23 ay arası bebeklerde ise en az 3 ay arayla 2 doz yapılması önerilmektedir.
2- MenACWY-CRM konjuge aşısı (Menveo®): Menveo®’nun erken süt çocukluğu döneminde 2, 4, 6 ve 12. aylarda olmak üzere 4 doz, geç süt çocukluğu döneminde ise 7. ve 12. aylarda olmak üzere 2 doz yapılması önerilmiştir
3- MenACWY-TT konjuge aşısı (Nimenrix®): 6-12 hafta arası 1. doz yapılır. 2. doz 2 ay sonradır. 12 aylık iken 3.doz yapılır. 12 ay sonrası çocuklara tek doz yeterlidir.
Uzm. Dr. Aygün KÜÇÜKERDOĞAN
Uzman kadromuz sorularınızı yanıtlıyor.
Fethiye Mah. Ulu Cad. No:1 Nilüfer BURSA/TÜRKİYE