Yazın getirdiği önemli hastalıklardan biri olan güneş çarpması, vücut sıcaklığının artarak, sinir sistemi bozukluğuna yol açması şeklinde tanımlanıyor. Bu durumdan en çok çocuklar, yaşlılar ve gebeler etkileniyor. Ayrıca diyabet, tansiyon ve kalp hastalıkları olanlarla aşırı alkol kullananlarda risk, yükseliyor. Güneş çarpması, asla hafife alınmaması gereken önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle hastanın şuurunda bulanma ve görmesinde zorlanma gibi durumlara neden olmuşsa, zaman kaybetmeden tıbbi bakım sağlanması gerekir. Çünkü bu dönemde acil tedavi edilmezse komaya, kalıcı nörolojik sorunlara ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulması sonucu ortaya çıkıyor. Havanın sıcaklığı kadar yüksek nem oranı da bu tablonun oluşma riskini artırıyor. Güneş çarpmasının en önemli sebebi, vücudun kendi ısısını koruma mekanizması olan terlemeyi yeterince gerçekleştirememesidir. Bu durum, genellikle nem oranı yüzde 60’ların üzerine çıktığında meydana geliyor. Ayrıca sıcaklarda aşırı terleme sonucu fazla miktarda sıvı ve elektrolit kayıpları sonucunda da vücut sıcaklığı yükselmeye başlıyor.
Belirtileri Uzun süre güneş altında kalınmışsa aşağıdaki belirtiler ile kendini gösterebilir;
Giyeceklere dikkat edilmeli: Mevsime uygun, vücudun sıcaklığını çok yükseltmeyecek, terletmeyecek, açık renkli kıyafetler giyilmeli. Güneşten korunmak için geniş kenarlı şapkalar takılmalı.
Bol sıvı tüketilmeli: Susamayı beklemeden sürekli su tüketmeye özen gösterilmeli. Suyun yanında mineralli sularla da kaybedilen elektrolitleri almak faydalı olabilir.
Alkolden kaçınılmalı: Özellikle sıcak günlerde alkol almamalı; bu vücudun ısısını ayarlayan mekanizmayı olumsuz etkiler.
Hafif besinler tüketilmeli: Güneşin en etkili olduğu saatlerde aşırı yağlı, sindirimi zor yiyeceklerden kaçınılmalı. Çünkü vücudumuz ağır yemekleri sindirmek için uğraşırken ısı mekanizmasını ayarlamakta zorlanır.
Spor saatine dikkat edilmeli:
Ultraviyole ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında, güneş altında spor faaliyetleri yapmaktan kaçınılmalı. Sık sık duş alınmalı.
Güneş çarpmasından etkilenen kişilere yakalşım :
* Öncelikle hastayı sıcak ortamdan serin ve hava akımının olduğu bir alana almak gerekir.
* Üzerindeki kıyafetleri gevşetip, çıkartılmalı..
* Soğuk kompreslerle vücut ısısının düşmesine yardım edilmeli.
* Eğer etkilenen kişinin şuuru yerindeyse bol miktarda sıvı verilmeli
* Şuuru yerinde değilse ve solunum sorunu varsa olgu zaman kaybedilmeden bir hastanenin acil servisine taşınmalı…
Uzman kadromuz sorularınızı yanıtlıyor.
Fethiye Mah. Ulu Cad. No:1 Nilüfer BURSA/TÜRKİYE