AMH NEDİR?
ANTİ-MÜLLERİAN HORMON (AMH)embriyolojik dönemden itibaren genital organların şekillenmesinde rol oynayan bir üreme organ hormonudur.
AMH NEYİ GÖSTERİR?
Yumurtalıklar içerisinde yumurta hücresini daha matur hale gelmemiş şekilde büyütmeye hazır bekleten (preantralve antral) follikül dediğimiz binlerce yapıyla kaplıdır. AMH bu follikülleri çevreleyen granülosa hücrelerinden salgılanır.Doğumda binlerce follikül varken yıllar içinde sayıları giderek azalır.ilk adet yaşından itibaren her ay bu follikülerden birkaçı büyümeye başlar bir tanesi yeterli olgunluk ve büyümeye ulaşır ve olgun yumurta olarak vücuda atılır.menopoz ile bunlar tamamen tükenir.
AMH NELERDEN ETKİLENİR?
Yaş, genetic faktörler çevresel faktörler.yumurtalıkların geçirdiği enfeksiyonlar, cerrahi işlemler, kemoterapi radyoterapi, ağır sigara içimi folliküllerin tüketim sürecini her kadında farklı kılar
AMH TESTİ NEDİR NEDEN BAKILIR?
AMH değeri kanda ölçülebilir, dolayısıyla amh testi ile saptanan bu değer bu folliküllerin sayısını (rezervini) yansıtır.
Yumurta kalitesi ve gebe kalma oranını direk göstermez. AMH düşük olan bir kadın kendiğinden gebe kalabilir ancak bekleme süresi uzun tutulmamalıdır rezerv giderek azalacağından zaman kaybı ilerideki tedavilerde başarı şansını olumsuz etkiler
TEST NE ZAMAN YAPILMALI?
Adet döngüsünden bağımsız aç veya tok bakılabilir.
AMH DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?
KİMLERE AMH TESTİ ÖNERİLİR?
Tüm sorularınız ve randevu talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
444 0 714
Fethiye Mah. Ulu Cad. No:1 Nilüfer BURSA/TÜRKİYE