Gebelikte Sağlıklı Beslenme


Her Anne ve Bebeği Biriciktir

Size sunacağımız bilgiler, genel öneriler olacaktır. Gereksinimi karşılayan porsiyonlar her birey için farklıdır.

Gebelikte Beslenirken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Yaşamın ilk 1000 günü, yani anne karnında geçen 9 ay ve doğumdan sonraki ilk 2 sene sağlığımızın temellerinin atıldığı kritik bir zaman dilimidir. Bu dönemde annenin sağlıklı beslenmesi, bebeğin erken ve ileri yaşlardaki sağlığının güvencesidir.  Gebelikte “iki canlı için yemek” doğru bir yaklaşım değildir, aşırı beslenmeden kaçınılmalıdır.

Gebelik boyunca günde 3 ana ve 2-3 ara öğün şeklinde beslenmek uygundur. Öğün araları en fazla 3-4 saat olmalıdır. Kahvaltıda 1 adet yumurta tüketmeye özen gösterilmelidir. Her gün 2-3 tam ceviz ve 5-10 adet fındık-badem tüketilmesi, bebeğin sağlıklı yağ çeşitlerini almasına yardımcı olur. Tam buğday/ tam tahıl ve diğer ekmek çeşitlerini (evde bir ekmek bittiğinde başka bir çeşit almak gibi) değiştirerek tüketmek, hepsinden zaman içerisinde faydalanmanızı sağlar. Aynı çeşitliliği meyve ve sebze seçiminde de sağlamak önemlidir. Böylece anne ve bebek vitamin ve minarellerin hepsinden almış olur.

Gebelik döneminde yeterli kalsiyum alımı oldukça önemlidir. Süt ve süt ürünleri, kalsiyumdan en zengin besin grubudur. Bu dönemde 4-5 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmek kalsiyum depolarını dolu tutacaktır. (1 porsiyon: 1 su bardağı süt veya kefir, 1 kâse yoğurt, 1 dilim peynir)

Gebelikte yeterli protein alımı önemlidir. Haftada 3 gün kırmızı veya beyaz et, 1 tanesi yağlı balık olmak üzere 2 kez balık ve kalan günlerde kurubaklagil tüketmeye özen gösterilmelidir. Özellikle kırmızı eti limonlu salata ile tüketmek demir emilimini arttıracaktır. Çay- kahve tüketilecek ise yemeklerden 1 saat sonra tüketilmesi yine demir emilimi açısından önemlidir. Gebelik döneminde bitki çaylarının güvenilirliği konusunda yeterli bilimsel araştırma olmamakla birlikte zencefil, kuşburnu, ıhlamur ve nane limona ılımlı bakılır. Tüm bunların yanı sıra günde 2-3 litre su tüketmeyi de ihmal etmemek gerekir.

Gebelikte Hangi Besinleri Tüketmemeliyiz

  • Aşırı yağlı ve şekerli besinler (fast food, şekerlemeler, hazır meyve suları, asitli içecekler, kızartma türleri, cips, paketli bisküvi, kek vb.),
  • İyi yıkandığından emin olmadığınız meyve ve sebzeler (toxoplazma ve enfeksiyon riskini önlemek adına),
  • Ciğer ve diğer sakatat türleri,
  • Çiğ veya az pişmiş et ve yumurta,
  • Aşırı çay- kahve (günde 1 fincan kahve ve 3 fincan çayı geçmeyiniz),
  • Dip balıkları ve deniz kabukluları,
  • Alkollü içecekler,
  • Tatlandırıcı içeren diyabetik veya light ürünler,
  • Dışarıdan alınan konserve gıdalar,
  • Pastörize olmayan veya kaynatılmamış süt ve süt ürünleri,
  • İçeriğinden emin olunmayan ve çiğ şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk vb.)

Emzirme Dönemi İçin…

Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılayan mucizevi bir besindir. Her bebeğin sütü kendine özeldir. Bilim insanları, meme dokusu ve bebeğin tükürüğü arasında kimyasal bir bağ olduğunu düşünmektedirler. Bebek emerken göğüs ucunun çapı artar, negatif basınçlı bir vakum oluşur. Böylece bebeğin ağzındaki tükürük ve süt karışımı memenin içerisine, süt kanallarına geri taşınır. Böylece anne vücudu bebeğin ihtiyacı olan molekülleri bilir ve süt buna uygun üretilir. Örneğin bebek enfeksiyon geçiriyorsa üretilen süt farklı ve tedavi edici olacaktır. Başka hiçbir besin bebek için bu kadar mucizevi olamaz. Bu nedenle emzirme konusunda ısrarcı ve gayretli olunmalıdır.

Uzman Diyetisyen Beyza GEÇER


Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
1
Merhaba, bilgi almak istiyorum.
Merhaba, bilgi almak istiyorum.