13 Şubat 2018

Rahat Bir Doğum İçin Öneriler

Hamilelik, yaşamın en inanılmaz dönemidir kuşkusuz.  Bu dönem öncesi ve sonrasıyla özellikle anne adayına sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için ağır sorumluluk yüklemektedir.  Doğru beslenme, düzenli doktor kontrolleri, uygun spor ve egzersizler, uygun yaşam tarzı gibi yapılması gerekenler yapılsa da hep eksik bir şeyler kaldığı hissi oluşabilmektedir gebelerde. Özellikle etraftan gelen olumsuz deneyimleri duymak rahatsız edici olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki; yaklaşık 38-40 haftalık bu süreçte tüm planlama ve hazırlıklara rağmen doğum zamanı ve şekline bebek karar vermektedir.

Zor doğum hikayeleri, abartılarak anlatılan doğum sancıları doğum sürecini olduğundan daha farklı algılamanıza neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar olumlu olmaya çalışın. Zihninizi temizleyin, endişelerinizi başkalarıyla değil doktorunuzla paylaşın. 

İlk aylardan itibaren hamileliği ve doğumu öğrenmeye çalışın. Doğumun nasıl olduğunu öğrenmek, bu konuda ki yanlış bilgilerden uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Doğum ile ilgili kitaplar okuyabilir, doğuma hazırlık kurslarına katılabilir, başarılı doğum hikayeleri okuyabilir ve konu hakkında film ve videolar izleyebilirsiniz.

Egzersizler, vücudunuzu güçlendireceği gibi ruhen ve bedenen kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bedeninizi doğuma hazırlamak için hamileliğinizin üçüncü ayından itibaren hekiminizin onaylayacağı uygun egzersizleri düzenli olarak yapmaya çalışın. Bacak, karın ve sırt kaslarınızın güçlenmesini sağlayacağı için yürüyüş ve yüzme tercih edebileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor. Eğer imkanınız varsa mutlaka profesyonel eğitmenler eşliğinde yapılmak kaydıyla yoga ve pilates de tercih edebilirsiniz.

Doğru ve düzenli nefes alma hem hamilelik süreci hem de doğum anı için son derece önem taşıyor. Solunum sırasında hem göğüs kafesi hem de karın kaslarımızı kullanıyoruz. Solunum egzersizleriyle de göğüs kafesi ve karın kaslarını ayrı çalıştırarak nefesinizi daha bilinçli kullanmayı öğrenebilirsiniz. Nefesi tutma, derin soluk alıp beklemek, küçük nefesler ise (sadece göğüs kafesi ile sık soluk alıp verme) ağrı sırasında kolaylık sağlıyor. Büyük nefesler ise ıkınma sürecinde fayda sağlıyor. Uzun ve derin nefesler bebeğinize oksijen ulaşmasını sağladığı gibi kasılma anında odaklanmanıza da destek oluyor. Yoğun kramp ve ağrı aralarında daha yavaş ve sakin nefes alma, dinlenmenizi sağladığı gibi rahatlamanıza da yardımcı olacaktır. Nefes egzersizlerini doğum başlamadan önce hamilelik süresince evde veya yürüyüş sırasında arada sırada alıştırmalar yaparak öğrenebilirsiniz. 

Herhangi bir tıbbi engeliniz yoksa ve hekiminiz aksini söylemediği sürece doğum sancıları başladıktan sonra yatakta kalmamaya çalışın. Bir pilates topu üzerinde hareket etmek, yürümek, sallanmak, çömelmek, öne doğru yaslanma pozisyonları ve beraberinde sırt masajlarını da rahatlamak için kullanabilirsiniz. 

Daha önce hamilelik yaşanmış bile olsa doğum kaçınılmaz olarak stres yaratacaktır. Önemli olan bu stresi kontrol edebilmektir. Etrafınızda size destek olmak için bulunan kişilerin gerginliğinin de sizi olumsuz etkileyeceğini unutmayın. Bu nedenle yardım için sakin yapıda bir kişiyi tercih edin. 

Gebelik ve doğum sürecinin her kişide farklı özel yaşanır. Bu nedenle tercih edilecek doğum yöntemi için de tek doğrudan söz etmek zor. Bazı tıbbi durumlarda sezaryenin gerekebileceğini unutmayın. Hekiminizin siz en doğru yöntem konusunda bilgilendireceğine ve uygulayacağına inanın. Doğumu sezaryenle gerçekleştirerek de bebeğinizle güçlü bir bağ kurabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Sağlıklı Günler Dileriz.

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uzman kadromuz sorularınızı yanıtlıyor.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
1
Merhaba, bilgi almak istiyorum.
Merhaba, bilgi almak istiyorum.