Serviks Kanseri ve Önlenmesi

Serviks Kanseri ve Önlenmesi


Serviks (rahim ağzı) kanseri kadın kanserleri içinde en sık görülen 2. kanser türüdür.Tarama programları sayesinde erken evrede yakalanabilmesi sebebiyle ölüm oranları oldukça azalmıştır. Ülkemizde görülme sıklığı yüz binde 4,35 dir. Serviks kolay ulaşılabilen bir organdır. Bu sayede Pap smear testi ile erken tanı  kolayca yapılabilmektedir.

RAHİM AĞZI KANSERLERİNİN NEDENİ:
Yapılan araştırmalar rahim ağzı kanserlerinin en önemli nedeninin HPV (human papilloma virus) olduğunu göstermiştir. HPV virüsü rahim ağzı kanserlerinin %99 undan sorumludur. 200’e yakın tipi vardır. Tip 16 ve 18 en çok kanser yapan tiplerdir. Virüsun bulaşması ile kanserin ortaya çıkması arasında ortalama 8-12 yıl vardır.

KANSER TARAMASI NASIL YAPILIR:
Pap smear rahim ağzı kanseri taramasında kullanılan ucuz ve kolay uygulanan etkin bir testtir. Patolojik incelemede sonuç negatif ise ve HPV saptanmamış ise yılda bir kez tekrarlanır. HPV saptanmış vakalarda 6-12 ay arasında tekrarlanır.Tüm kanserlerde olduğu gibi serviks kanseri de uzun yıllar süren gizli hastalık döneminden sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. İşte bu nedenle kanserleri erken dönemde tanımlamak için çeşitli testler geliştirilmiştir. Serviks kanserinin erken tanı testi de smear testidir. Smear testinde jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından ve vajinanın belirli bölgelerinden örnek alınır. İşlem tamamı ile ağrısız bir işlemdir. Alınan örnekler patolojik olarak incelenerek kanser öncüsü lezyon olup olmadığı araştırılır.

KOLPOSKOPİ:
Rahim ağzını 40 kat büyüten optik bir cihazdır. Taramasında sorun çıkan hastalarda tanı testi olarak kullanılır. Serviks lezyonlarının tanınmasında ve uygun biyopsi yapılmasında çok önemlidir. 

AŞI VE KORUNMA :
Serviks kanseri ve HPV arasında ilişki ortaya çıktıktan sonra, virus için aşı geliştirilmiştir. İki ayrı firma HPV aşısı geliştirmiş ve kullanıma sunmuştur. Aşı 9 yaşından itibaren yapılabimektedir. 27 yaşından sonra etkinlik azalmaya başlar. Ancak risk grubundaki kadınlarda 45 yaşına kadar yapılabilir. Bazı araştırmalar aşı koruyuculuğunun ömür boyu sürdüğünü göstermektedir.


Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
1
Merhaba, bilgi almak istiyorum.
Merhaba, bilgi almak istiyorum.